Sportacupunctuur

Sport-acupunctuur is gebaseerd op de klassieke Chinese geneeskunde (TCM) en integreert daarbij zoveel mogelijk de beginselen van de westerse sport- en orthopedische geneeskunde.

Er wordt veelal volgens een vast stappenplan gewerkt waarbij de diagnostiek vanuit zowel de Chinese als de westerse geneeskunde toegepast wordt.

Sport-acupunctuur richt zich met name op pijnbestrijding en het zo snel als mogelijk weer herstellen van de functionaliteit van het aangedane gewricht of lichaamsdeel, zodat de training(en) weer hervat kan worden.

4-Figuur-1-De-verstuikte-enkelVan belang is daarbij om een juiste diagnose te stellen. Bij twijfel ten aanzien van de ernst van de blessure wordt altijd geadviseerd om (via de huisarts) naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis te gaan voor een nadere diagnose.

Als duidelijk is dat er geen sprake is een blessure waarbij direct medisch ingrijpen noodzakelijk is, kan er meteen een aanvang gemaakt worden met de acupunctuur behandeling.

De behandeling richt zich allereerst op het verminderen of tegengaan van de zwelling die veelal bij sporttrauma’s ontstaat. Van belang is daarbij dat er in de Chinese geneeskunde geen of zo min mogelijk gebruik gemaakt wordt van ijs om de zwelling te verminderen of tegen te gaan.

Het gebruik van ijs heeft een aantal vervelende bijwerkingen die meer problemen op kunnen leveren dan het voordeel dat het gebruik van ijs oplevert. Als het niet anders kan wordt geadviseerd niet meer dan 5 minuten per uur te koelen met ijs!

Met behulp van acupunctuur kan de zwelling vaak effectief bestreden worden, waardoor de bewegelijkheid van het gewricht verbetert en de pijn door de zwelling afneemt. De verdere behandeling hangt af van de aard en omvang van de blessure.

Voor verdere informatie over de mogelijkheden van behandeling verwijs ik u graag naar de contactgegevens van de praktijk onder het tab-blad Contact.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *