Zusanli (足三里)

Voor de geïnteresseerde lezer volgt hier de uitleg van de keuze van de naam van de acupunctuurpraktijk.

De Chinese karakters zoals die in het logo van de website weergegeven zijn vormen de schrijfwijze van het acupunctuurpunt ST-36 (Maag 36).

St-36 heeft als Chinese naam Zusanli; dit betekent het ‘Drie Mijlenpunt’, terwijl de letterlijke vertaling naar het Engels `Leg three mile` is.

Deze naam is ontstaan uit het gebruik van dit punt, omdat men vroeger bij de manschappen van het Chinese leger dit punt prikte, als zij na een lange tocht uiterst vermoeid waren en nog enkele mijlen verder moesten lopen.

Het punt ligt één handbreedte onder de knieschijf aan de buitenzijde van de rand van het scheenbeen.

St-36 is één van de meest gebruikte punten in de acupunctuur, dit omdat het een grote voedende- en versterkende werking heeft.

Indicaties voor het gebruik van ST-36 zijn: Lichamelijke en geestelijke uitputting, prikkelbaarheid, nervositeit, examenvrees, hartkloppingen en angstgevoel, maagklachten, ontstekingen van de darm, diarree, pijn in knieën heup of rug.

Doordat dit punt snel verlichting kan geven bij verschillende (vermoeidheids-)klachten, is het bijzonder bruikbaar bij de behandeling van ondermeer sportblessures!