Acupunctuur

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Medicine (TCM). In de TCM werkt men vanuit de gedachte dat lichamelijke en geestelijke klachten worden veroorzaakt door verstoringen in de energiehuishouding van het lichaam. Met acupunctuur worden deze verstoringen hersteld. Zo zet acupunctuur het lichaam en de geest aan zichzelf te genezen. Acupunctuur is voor veel klachten een geschikte therapie.

Van belang om te vermelden is dat acupunctuur in veel gevallen effectief is om klachten te verhelpen, maar niet het wondermiddel is dat in één behandeling de klachten laat verdwijnen. Of anders gezegd, de klacht die in lange jaren is ontstaan heeft ook enige (soms geruime) tijd nodig om met behulp van acupunctuur te verbeteren.

 In principe is de acupunctuurbehandeling pijnloos. Natuurlijk wordt het insteken van het naaldje wel gevoeld, maar dat is slechts een korte pijnsensatie, omdat de gebruikte naaldjes slechts 0,25 mm dik zijn.
De naaldjes blijven gemiddeld 45 minuten ‘zitten’ en worden gedurende de behandeling in ieder geval één maal gemanipuleerd, dat wil zeggen bewogen, om de werking te optimaliseren.

De gebruikte naalden zijn per stuk en steriel verpakt, voor éénmalig gebruik. De naaldjes worden na gebruik vernietigd en dus niet hergebruikt.

Het kan zijn dat men zich na de behandeling een beetje sloom voelt en/of dat de armen en benen wat zwaar aanvoelen. Dit gevoel trekt vaak snel weg. Verder zijn er geen bijwerkingen.

Na verloop van een aantal weken wordt duidelijk of de behandelingen ‘aanslaan’ en wordt bezien of de behandelingsstrategie voldoende effectief is, of dat deze aangepast moet worden.